De lantaarnpaaldrummer

‘s Morgensvroeg in Stedum. Wat hoor ik nou toch? Een metaalachtig geroffel door de straat. Is het een hamer? Een drilboor? Nee, dat is het niet. Een dag later weer. Een metaalachtig geratel en het is dichtbij. Ik kijk omhoog en wat zie ik?

Een grote bonte specht op de lantaarnpaal. Hij zit op de kunstof kap te roffelen dat het een lieve lust is.

Foto: Janna Bathoorn

Via de social media blijkt dat er meer mensen deze bijzondere specht hebben gehoord. Wat bezielt deze vogel om boven op een lantaarnpaal te gaan zitten roffelen. Zitten daar tegenwoordig ook al insecten in? Zijn de bomen op in het dorp? Zo meer daarover, eerst een stukje biologie.

De grote bonte specht (Dendrocopus major) is een perfecte drummer. Hij ramt z’n snavel in het hout met een snelheid van 40 km/uur. Als jij je hoofd zo hard op het hout zou rammen, was je waarschijnlijk op slag dood. De specht beschermt zich tegen de klappen door gebruik te maken van een spierkapsel rond de hersenen. Dit kapsel fungeert als stootkussen en schokdemper. Hierbij moet de vogel met twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren staan. De staart drukt hij tegen de tak om de weerslag op te kunnen vangen. Uiteraard heeft hij voorkeur voor zachte bomen, zoals bijvoorbeeld een berk. Hij boort gaten in de stam of tak, om insecten te zoeken. Het voedsel bestaat uit insecten, larven en kevers onder de bast of in het hout. Dode bomen zijn ook favoriet bij spechten omdat deze vol zitten met kleine diertjes die zich tegoed doen aan het dode hout. Bosbeheerders laten ook steeds vaker dode bomen staan in het bos. Dat is namelijk een voedselbron voor veel dieren, waaronder de specht. Het nest maakt de specht in bomen. Ze hakken een holte in de boom en leggen daar 4-7 eieren in. Het zijn zogenaamde holenbroeders. Het is een vogel die als populatie sterk terugkomt de laatste jaren, de vogelbescherming schat het aantal broedparen op 60.000. In Stedum zijn ze al een paar jaar aanwezig. Vorig jaar hebben we in ieder geval 1 succesvol broedpaar gehad in een nestkast. Dit jaar zijn er ook een aantal spechten druk bezig met nestkasten inspecteren. Maar je huis inrichten is één ding, een partner vinden is iets anders.

En daar ligt de oorzaak van het lantaarnpaaldrummen van deze specht. Spechten hun best om zo hard mogelijk op hout te roffelen, zodat hun geroep goed gehoord wordt door de vrouwelijke specht. Spechtenmannen willen zoveel mogelijk nageslacht om de eigen genen door te kunnen geven. Om dat voor elkaar te krijgen moet je de concurrentie overtroeven. De man met het meeste lawaai maakt het meeste indruk. Omdat een vrouwtjesspecht met meerdere mannetjes paart, net als een aantal andere vogels, moet het mannetje zichzelf interessant maken. Zijn genen moeten doorgegeven worden. Een vrouwtje is gevoelig voor krachtige imponerende mannen. Haar nakomelingen moeten immers sterk genoeg zijn om in de boze wereld te kunnen overleven. De vrouw wil dus een sterke en stabiele man met goede genen, terwijl de man zoveel mogelijk paringen (nakomelingen) wil. Zo zie je maar weer, spechten zijn net mensen. Als specht kun je natuurlijk de gebaande wegen volgen, maar je kunt ook innovatief zijn. De specht in kwestie is het laatste. Zeg nou zelf, wat maakt het meeste lawaai? Zelfs wij praten over deze vogel. Hoe moet hij dan wel niet liggen bij de eigen “vrouwtjes”? Normaliter krijgt een succesvolle spechtenman een (zachtere) roffel als antwoord terug van een vrouwtje. Dat heb ik nog niet kunnen horen, maar ik geef deze spechtenman een zeer goede kans op nageslacht. Zijn slimme genen worden zo doorgegeven, met een grote kans op een succesvol nageslacht.

Buiten de gebaande paden lopen, levert wel eens scheve gezichten op bij anderen (spechtenmannen). Maar als je een doel voor ogen hebt, moet je daar over heen stappen. Lef en eigenzinnigheid, daar bereik je veel mee, ook in de dierenwereld. Slimme vogel deze grote bonte specht!

Close-up van een mannelijke grote bonte specht.

 

Bronnen:

http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/72

http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/92654-de-roffelende-grote-bonte-specht.html

http://books.google.nl/books?id=mplUQiwVT_UC&pg=PA55&lpg=PA55&dq=specht+monogaam&source=bl&ots=KXWIP9Q-8I&sig=OddqDz1OEBrLAlYr_0b57TmwUhc&hl=nl&sa=X&ei=cZqET6vvE4KbOvXLqNgI&sqi=2&ved=0CCcQ6AEwAQ#v=onepage&q=specht%20monogaam&f=false

 


Comments

De lantaarnpaaldrummer — 7 reacties

 1. Hallo Sieger!
  Leuk om te lezen.
  Wij wonen aan de Lopsterweg, en genieten van de vele vogels in de tuin.
  De specht is 1 van de vogels die regelmatig bij ons in de tuin verblijft.
  Een paar jaar terug ook jongen,die bij onze buren een nest hadden.
  Het geroffel zoals je beschrijft hoor ik ook vaak, maar kon niet plaatsen waar het geluid vandaan kwam, we hadden wel een vermoeden dat het een specht was, maar waar die op zat.. was een raadsel! Maar het mistery is nu opgelost.
  Leuk om te lezen! Dacht zelf dat het te maken had met de insecten die misschien in de lantaarnpaallamp zouden zitten, maar dit is dus de reden! Leuk.
  Groeten Hedy Mars.

 2. Hallo Sieger!

  Wat grappig om te lezen joh! Ook hier in Tweede Exloërmond (zelfs op dit moment) wordt de lantaarnpaal naast ons huis als snare-drum gebruikt!
  Hij begint ’s morgens om 06:00 (!!) uur en gaat door tot ongeveer 16:00 uur. Het werkelijk waar bizar om dit te zien.
  We hebben regelmatig spechten gehad rondom ons huis, alleen zaten ze normaliter aan onze leilinden.

  Zie facebook voor meer beeld! 😀

  https://www.facebook.com/photo.php?v=296902867058935&set=vb.100002176719088&type=2&theater

 3. Vorige week zaterdag hoorde ik duidelijk geroffel van een specht, alleen de klank klopte niet. Toen ik op keek zag ik een bonte specht, bovenop een lantaarnpaal, heel erg zijn best te doen. Zo kom je als specht wel aan de vrouw, huis met verlichting!

 4. wat een leuk verhaal.
  Ik ontdekt jouw Stedum Story” toen ik op internet zocht naar Roffelende Spechten.
  Wij worden de laatste tijd nl wakker van een verstopte mitrailleur in onze tuin.
  Ben nu op zoek gegaan in ons vogelbosje ….en ja hoor….een oud nestkastje met een metalen dakje waarop een specht de godganse dag roffelt.
  Hoop dat hij snel een vrouwtje vindt….

 5. Weer wat wijzer naar jouw verhaal gelezen te hebben. Ik was op zoek naar trommelende spechten op ijzer … De klank van ijzer galmt heel ver door … Ik heb hem nog niet gezien maar als ik binnen ben is het een hels kabaal, ik heb het vermoeden dat hij bezig is met de schoorsteenpijp, dat is het enige van ijzer wat zich aan mijn huis bevindt. Gisteren zag ik twee ruziënde spechten terwijl een derde lustig in een dode boom zat te hakken … ik vermoed dat het alle drie mannetjes zijn … Prachtig gewoon …

 6. Hallo, ik heb een vraag!
  Hoe lang gaat dit ‘geroffel’ door, wij worden er ‘sochtends wakker van.
  Hij gaat zo met tussenpozen door tot ‘savonds.
  Bij ons zit er n.l. ook één op de metalen schoorsteenkap.
  Hij is al weken bezig!
  Is het einde al inzicht voor ons, het is best irritant. Het klinkt het hele huis door.
  Wat is een normale tijdsperiode voor dit ritueel?
  Met vriendelijke groet,
  Harriët

 7. Op zoek naar antwoord op de graag waarom de bonte specht lustig op de lantaarnpalen klopt kwam ik op dit verhaal uit. Wat enorm leuk om te lezen. Nu hoop ik dat hij een partner vindt. Hij doet zo zijn best.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zestien − 8 =